Muovi on arvokas raaka-aine

Muovipakkausten kierrätys kannattaa. Suunnittele huolella yrityksesi pakkausten jätehuolto, niin voit säästää selvää rahaa. Kierrätyskelpoisella muovilla on kysyntää - älä laita sitä energiajätteeseen.

Muovi on arvokas raaka-aine© Suomen Uusiomuovi Oy

Muovipakkauksen kierrätys hyvässä kasvussa

Yrityspakkausten kierrätyksellä on pitkät perinteet, kasvu oli 33 % vuonna 2019. Tavoitteena on lisätä yrityspakkausten kierrätystä merkittävästi. Kotitalouksien muovipakkausten kierrätyskasvu oli noin 79 % edellisestä vuodesta, ja 2020 kasvun odotetaan jatkuvan samalla uralla. Etenkin asuinkiinteistöillä tehtävä keräys saavutti huiman kasvulisäyksen: 125 %. Vuoden 2019 kierrätystaso Suomessa, sisältäen pantilliset ja pantittomat pakkaukset, oli alustavien laskelmien mukaan yli 40 %.

Toimintamalleja helpottamaan yrityspakkausten kierrätystä
Suomen Uusiomuovi Oy toimii muovipakkausten tuottajayhteisönä ja hoitaa noin 2 500 tuottajayrityksen puolesta heidän lainsäädännössä määriteltyä vastuutaan. Tuottajia ovat yritykset, jotka pakkaavat tuotteensa muovipakkauksiin tai tuovat maahan muoviin pakattuja tuotteita. Tuottaja voi hoitaa vastuunsa kollektiivisesti tuottajayhteisön kautta tai rekisteröitymällä suoraan Pirkanmaan ELY-keskukseen. Silloinkin täytyy täyttää lain vaatimukset koskien kierrätyspisteitä ja kierrätystavoitteita.
Muovipakkausten syntypaikkalajittelu muovilajeittain on yrityksessä huomattavasti helpompaa kuin kotitalouksissa. Suoraan toiminnan yhteydessä lajitelluilla muovipakkauksilla saadaan parempi kierrätysaste vähemmällä kuljettamisella ja käsittelyllä. Yrityksessä syntyvän pakkausjätteen, ns. yrityspakkauksien, kierrätys tapahtuu eri kanavien kautta kuin kotitalouksien pakkausjätteen kierrätys. Ohjeita eri toimialoille löydät täältä.

Tuottajavastuun piirissä Suomessa kuuluvat pakkausten lisäksi myös käytetyt autot, renkaat, sähkö- ja elektroniikkatuotteet, patterit, akut, lamput ja paperi.

Muovinkierratys2019