Suomen Uusiomuovi Oy

Suomen Uusiomuovi Oy on muovipakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata yli 2 700 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat tällä hetkellä muovipakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen. Tulevaisuudessa tuottajavastuutoiminta laajenee kaikkiin pakkausmateriaaleihin.

Suomen Uusiomuovi Oy

Ajankohtaista

Tuottajavastuuiltapäivän ohjelma on nyt julkaistu ja ilmoittautuminen alkanut.
Toimitusjohtajan katsaus – syyskuu 2022
Suomen Uusiomuovi on jatkossa kaikki pakkausmateriaalit kattava tuottajayhteisö. Se jatkaa tulevaisuudessa itsenäisenä tuottajavastuuyhtiönä, joka laajenee kattamaan muovipakkausten lisäksi kaikki pakkausmateriaalit: lasin, kartongin, metallin ja puun.
Pantittomien muovipakkausten keräysaste kasvoi 4,60 prosenttiyksikköä vuoteen 2020 verrattuna.
Tuottajavastuuiltapäivä 2.11.2022
Kannattaa tehdä jo nyt kalenterivaraus 2.11.2022: Tampere-talolla tuottajavastuuiltapäivä. Ajankohtaista lainsäädännöstä ja tuottajavastuusta sekä kiertotalouden uudet tuulet! Mikä on tuottajavastuun arvo?
Muovipakkaukset kiertoon aurinkoenergialla - ensimmäinen päästötön jätepuristin Riihimäelle
Suomen Uusiomuovi Oy ja Europress Group Oy ottavat käyttöön uudenlaisen päästöttömän jätepuristimen muovipakkausten kierrätykseen. Ensimmäinen aurinkoenergialla toimiva jätepuristin tulee pilottikohde Riihimäelle.
Muovipakkausten lajittelu muuttuu, kun kesäkuun alusta alkaen kotitaloudet voivat lajitella PVC:stä valmistetut muovipakkaukset muiden muovipakkausten mukana kiinteistön omaan lajitteluastiaan tai Rinki-ekopisteisiin.
Jätelajittelu muuttuu kesällä: yritysten pakkausjätteet erilliskerättävä
Heinäkuun alusta alkaen yritysten pitää lajitella erilliskeräyksenä muovi-, paperi- ja kartonkipakkausjätteensä. Muutoksen taustalla on päivittynyt jätelaki, jonka mukaan erilliskeräyksen velvoite laajenee. Suomen Uusiomuovi valmistautuu tähän uudella palvelumallilla.
Lajittele oikein, edistä kierrätystä!
Olemme mukana PacTec messuilla Helsingin messukeskuksessa 18.-19.5.2022
Suomen Uusiomuovi Oy:n palveluvalikoima kattaa jatkossa kaikki pakkausmateriaalit. Muutoksen taustalla on jätelain uudistus. Uudistus tulee olemaan tuottajille ja kuluttajille myönteinen, kun kilpailun seurauksena kustannustehokkuus paranee.
Suomen Uusiomuovi kilpailuttaa kuluttajapakkausterminaalit
Suomen Uusiomuovi kilpailuttaa kuluttajien muovipakkauksia vastaanottavat terminaalit. Kilpailutus alkaa huhtikuussa 2022. Uusi sopimuskausi astuu voimaan vuoden 2023 alusta.
Kuntien, jätelaitosten ja pakkaustuottajien yhteistyö tuo pakkausjätteiden erilliskeräysastiat jo lähes kolmen miljoonan suomalaisen kotipihaan.
Askel askeleelta kohti vuoden 2025 kierrätystavoitetta
Kierrätystavoitteiden saavuttaminen edellyttää toimenpiteitä kaikilla osa-alueilla, joista yksi on keräysmäärien merkittävä kasvattaminen kotitalouksilta ja yrityksiltä.
Muovipakkausten kierrätysaste 2020
Vuonna 2020 pantittomia muovipakkauksia saatettiin markkinoille yhteensä 121 697 t ja niistä kerättiin kaiken kaikkiaan 44 827 t. Näin ollen muovipakkausten keräysaste markkinoille saatetusta kokonaismäärästä oli 36,8%.
Suomen Uusiomuovi Oy on julkaissut vuoden 2022 kierrätysmaksut. Nämä maksut tulevat maksuun ensi vuonna ja perustuvat tuottajien vuoden 20201 käyttömääriin, jotka ilmoitetaan Rinki Oy:lle ensi vuoden alussa. Rinki Oy tilittää laskutetut kierrätysmaksut lyhentämättöminä Suomen Uusiomuovi Oy:lle, joka vastaa yli 2 500 tuottajayrityksen tuottajavastuun toteutuksesta.
Osaatko sinä lajitella roskat oikein? Uusi sivusto opettaa lapsille kierrätystaitoja
”Eihän sitä voi oppia, jos ei harjoittele käytännössä!” Kierrätyksensankarit.fi on uusi, erityisesti alakouluille suunnattu interaktiivinen maailma, jossa voi opetella konkreettisesti jätteiden lajittelua ja kierrätystä. Pelaamalla lapset voivat harjaannuttaa tärkeitä arjen kierrätystaitoja. Sivusto on jatkoa vuonna 2019 julkaistulle Kierrätyksen sankarit -tehtäväkirjalle, joka sai hyvän vastaanoton kouluissa.
Suomalaiset ovat ottaneet hyvin vastaan parantuneet keräysmahdollisuudet. Viime vuonna kotitalouksien muovipakkauksia kerättiin yli 40 % edellisvuotta enemmän.
Muovipakkausten keräys kasvoi vuonna 2020
Muovipakkausten kierrätyksessä rikottiin ennätyksiä myös vuonna 2020. Yhteensä pantittomia muovipakkauksia kerätiin 44 979 tonnia.
Waste Escape -pakopelikonseptlle  palkinto ISWA Communication Awardseissa
HSY:n Waste Escape -pakopelikonsepti valittiin ykkössijalle erinomaisena viestintäkampanjana ISWA Communication Awardseissa.
Suomen Uusiomuovi Oy on julkaissut vuoden 2021 kierrätysmaksut. Nämä maksut tulevat maksuun ensi vuonna ja perustuvat tuottajien vuoden 2020 käyttömääriin, jotka ilmoitetaan Rinki Oy:lle ensi vuoden alussa. Rinki Oy tilittää laskutetut kierrätysmaksut lyhentämättöminä Suomen Uusiomuovi Oy:lle, joka vastaa yli 2 500 tuottajayrityksen tuottajavastuun toteutuksesta.
Muovipakkaus tahtoo kiertoon yhä usemmin
Olemme mukana PacTec messuilla Helsingin messukeskuksessa 11-12.3.2020
Muovipakkauskierrätyksessä ennätysvuosi 2019
Muovipakkausten kierrätyksessä rikottiin ennätyksiä vuonna 2019. Yhteensä pantittomia muovipakkauksia kerätiin 40264 tonnia. Kotitalouksien muovipakkauksia kerättiin 9 000 tonnia eli 79 % edellisvuotta enemmän.
Upouusi Kierrätyksen sankarit -tehtäväkirja tarjoaa monipuolisen kattauksen hauskaa ja opettavaista lajitteluun, kierrättämiseen ja materiaalien jatkojalostukseen liittyvää puuhaa kolmas- ja neljäsluokkalaisille.
Suomen Uusiomuovi Oy on julkaissut vuoden 2020 kierrätysmaksut. Nämä maksut tulevat maksuun ensi vuonna ja perustuvat tuottajien vuoden 2019 käyttömäärin, jotka ilmoitetaan Rinki Oy:lle ensi vuoden alussa. Rinki Oy tilittää laskutetut kierrätysmaksut lyhentämättöminä Suomen Uusiomuovi Oy:lle, joka vastaa yli 2 500 tuottajayrityksen tuottajavastuun toteutuksesta.
Muovipakkausten kierrätys kasvaa vauhdikkaasti
Vuonna 2016 aloitettu kuluttajien muovipakkausten keräys kasvaa voimakkaasti. Vuonna 2018 kerättiin 59 % edellisvuotta enemmän. Kasvu on kuluvana vuonna kiihtynyt edelleen. Heinäkuussa kerättiin 77 % viime vuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän. Tammi-heinäkuun kasvu oli yhteensä 66 %.
Suomen Uusiomuovi ja HSY olivat Flow festivaaleilla edistämässä kotitalouksien lajittelua. Pakojätehuoneessa opittiin lisää lajittelusta ja kierrätyksestä. Muovipakkausten keräys oli tänä vuonna järjestetty myös festivaalikävijöille.
Olemme mukana Flow festivaaleilla yhteistyössä HSY kanssa
Tarjoamme yhteistyössä HSY kanssa mahdollisuuden päästä kisaamaan maailman ensimmäiseen pakojätehuoneeseen Flowfestivaaleilla, Wastescapeen ovat tervetulleita myös perheen pienimmät kierrättäjät vanhempiensa kanssa.
Olemme mukana Lepaa 2019 -näyttelyssä
Kauppapuutarhaliitto ry:n perinteinen näyttely Lepaalla kokoaa puutarha-, viher- ja kiinteistöalan ammattilaiset yhteen. Pidämme messuosastolla B6 muovipakkausklinikkaa. Tule kysymään, jos muovipakkausten kierrätys askarruttaa. Voit tutustua kierrätysmuovista valmistettuihin tuotteisiin ja tietopakettiimme "Opas kierrätyskelpoisen muovipakkauksen suunnitteluun".
Suomen Uusiomuovi Oy vastaa aluekeräyspisteissä ja kiinteistöillä kerättävien tyhjien muovipakkausten kierrätyksestä. Keräysmäärät ovat voimakkaassa kasvussa. Arviomme mukaan vuonna 2021 kerättäisiin noin 25.000 tonnia pakkauksia ja määrä kasvanee vuosiin 2024-2025 mennessä vuositasolle 40.000 tonnia.
Long Live Plastics seminaariaineisto nyt saatavilla
Toukokuussa järjestetyssä seminaarissa oli hyvä pöhinä
Mitä yrityksen tulee huomioida pakkausvalinnoissa ja suunnittelussa mahdollistaakseen kierrätyksen toteutumisen ja materiaalin hyötykäytön? Kuinka pakkauksen suunnittelu, muovin kierrätettävyys ja kierrätysmuovin käyttö tuotteissa lisäävät yrityksen brändiarvoa?
Lajittelupisteel eka, lajittelupisteel vika! Näin järjestät roskakaapin kotona
Ylen I love muovi -kampanjasta löytyy faktaa ja vinkkejä lajitteluun. Lajittelu alkaa kotona - ja kun roskakaappi on hyvässä järjestyksessä sujuu lajittelu kuin tanssi
Uutta vauhtia yrityspakkausten kierrättämiseen
Ympäristöinsinööri Katja Laitinen on aloittanut 1.4.2019 Suomen ensimmäisenä muovipakkausten kierrätysvalmentajana.
I love muovi -kampanja haastaa suomalaiset muovin lajittelun mestareiksi.
“Nyt on se hetki, kun meidän on syytä koko maana yhdessä tarttua tähän muoviongelmaan ja tehdä konkreettisia tekoja. Me emme voi tuottaa rajallisista luonnonvaroista jotain, joka poltetaan kertakäytön jälkeen jätteenä, tai pahimmillaan viskataan se vielä luontoon. Kuten yksi haastattelemistamme tutkijoista asian ilmaisi, nyt tarvitaan sotien jälkeisen ajan veroista jälleenrakennustyötä. Meidän kaikkien pienistä lajitteluteoista kertyy suuri yhteisvaikutus,” painottaa I love muovi -kampanjan tuottaja Johanna Reen.
Vuonna 2016 aloitettiin Suomessa kuluttajamuovipakkausten keräys. Silloin kuluttaja palautti keskimäärin puoli kiloa pakkauksia keräyksen kautta kierrätykseen. Vuoden 2018 ennakkotiedoista voi päätellä, että kierrätykseen palautuneiden muovipakkausten määrät ovat jo 2 kiloa suomalaisten kohden. Kasvu-ura on siis hyvässä nousussa!
Vuodenvaihteen jälkeen pääkaupunkiseudulla 74 alueellista pistettä muovipakkauksille
Muovi noudetaan yhä useamman suomalaisen kotipihasta
Euroopan unioni on asettanut selkeän, mutta haasteellisen tavoitteen muovipakkausten ja muovin kierrätyksen tehostamiseksi. Myös tuoreessa Suomen muovitiekartassa haetaan suuntaa kohti uutta, kestävämpää muovitaloutta. Molempiin haasteisiin vastataan Suomen Uusiomuovi Oy:n ja Suomen Kiertovoima ry:n yhteistyöllä.
Muovipakkausten kierrätysmaksut vuodelle 2019 ovat kuluttajapakkauksille 30 €/tonni ja yrityspakkauksille 35 €/tonni.
Pakkausalan tuottajayhteisöt ovat päättäneet pakkausmateriaalikohtaiset kierrätysmaksut vuodelle 2019. Muovipakkausten osalta maksu on kuluttajapakkauksille 30€/tonni ja yrityspakkauksille 35 €/tonni.
Minne menee käytetty muovipakkaus?
Suomessa kaikki kotitalouksilta kerätyt muovipakkaukset päätyvät Fortumin Riihimäen laitoksille kierrätyskäsittelyyn.
PacTec messuilla uusi opas kierrätyskelpoiseen muovipakkauksen suunnitteluun
Pakkausten kierrätysmaksut vuodelle 2018 vahvistettu
Muovipakkausten kierrätysmaksut vuodelle 2018 ovat kuluttajapakkauksille ja yrityspakkauksille 35 €/tonni.
Muovipakkausten lajittelu- ja kierrätysastia esillä myös Heurekassa
Suomen Uusiomuovi ja Fortum olivat mukana Heurekan bioaika -viikonlopputapahtumassa 10.-12.6.2017 Vantaalla, jossa esiteltiin muovipakkausten kierrätystä ja biotalouden ratkaisuja. Näyttelyyn tutustui lähes 2.600 vierailijaa. Vaikka satoi, muovipakkausten kuluttajakierrätys kiinnosti.
Muovipakkausten lajittelu on hyvä kuluttajateko!
Suomen Uusiomuovi Oy aloitti kuluttajien muovipakkausten keräyksen 1.1.2016. Kerätyistä kuluttajapakkauksista valmistetaan uusiotuotteita. Yksi esimerkki uusiotuotteista on ESSI kiertokassi.
Pirkanmaan ELY-keskus selvittää kuluttajien kierrätystottumuksia
Muovipakkausten oikea lajittelu on tehokkaan kierrätyksen lähtökohta
Suomen Uusiomuovi Oy on vastaanottanut alkuvuodesta monia kysymyksiä innokkailta kierrätyksen ystäviltä. Laatuohjeistus kehittyy kuluttajien tarpeiden ja kierrätysprosessin vaatimusten mukaan.
Kotitalouksien muovipakkaukset kiertävät
Kotitalouksien muovipakkauksista prosessoidaan uusiogranulaattia
Tervetuloa osastolle 3h 13  Messukeskukseen 7.-8.10.2015  EMPACK2015
Suomen Uusiomuovi Oy on Empack Messuilla 7-8.10.2015. Osastolla 3h 13 kuulet muovipakkausten tuottajavastuun ajankohtaisista asioista.
Suomen Uusiomuovi Oy avaa 1.5.2015 terminaaliverkoston yritysten käytetyille muovipakkauksille
9.4.2015 julkaistun yhteistyösopimuksen mukaan Ekokem Oyj tuottaa uudessa Kiertotalouskylässään kierrätyspalveluita Suomen Uusiomuovi Oy:lle.
Yritysterminaalitoiminta alkaa 1.5.2015 - etsimme yhteistyökumppaneita
Suomen Uusiomuovi Oy etsii yritysterminaalitoiminnasta kiinnostuineita yhteistyökumppaneita
PYR on 3.10.2014 julkaisut uudet hyötykäyttömaksut vuodelle 2015. Laajennettu tuottajavastuu aiheuttaa huomattavan lisäkustannuksen tuottajayhteisöille.
Suomen Uusiomuovi Oy ja Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy allekirjoittivat 26.5.2014 sopimuksen aivan uuden muovipakkausten vastaanottoverkoston käytännön toteutuksista
Roomassa tänään alkaneessa Vinyl Sustainability Forumissa 2014 julkaistaan vuoden 2013 PVC-muovin kierrätystulokset.
Suomen Uusiomuovi Oy ja Ekokem Oy Ab ovat tehneet aiesopimuksen kuluttajamuovipakkausten vastaanottamisesta. Aiesopimuksen mukaan Ekokem kierrättäisi Suomen Uusiomuovin toimittamia kuluttajamuovipakkauksia vuoden 2016 alusta alkaen.
Uusi täysi tuottajan vastuu jätehuollosta alkaa vaikuttaa pakkaajiin ja pakattujen tuotteiden maahantuojiin ensi vuonna.
Suomen Uusiomuovi Oy on vahvistanut vuoden 2014 muovipakkauksien hyötykäyttömaksun. Valmistautuminen uuden jätelain vaatimuksiin on alkanut.
Ympäristön kannalta tehokkaimmat kierrätyspisteet ovat palvelukeskittymien yhteydessä. Ekopiste-pilotissa haettiin tietoa ja kokemusta, jotta käytettyjen pakkausten vastaanottoverkoston rakentaminen voidaan tehdä maassamme ekotehokkaasti.
Uusi esite käsittelee muoviputkien kierrätystä
Suomen Uusiomuovi Oy on toiminut pakkausten tuottajan vastuun kantoon tarkoitettuna yhteisönä perustamisestaan lähtien eli vuodesta 1992. Yleishyödyllisen yhtiön tehtävä on edistää muovipakkausten hyödyntämistä jätteenä.
Tammikuussa 2012 alkanut Ekopiste pilotti -niminen pakkausjätteen vastaanottohanke päättyi elokuun lopussa 2012. Muovipakkausten osalta vastaanottokokeilu kuitenkin jatkuu. Tarkoituksena on saada lisää kokemusta mm. sopivimmista keräysasioista.
Muovit ovat monipuolinen, resursseja säästävä ja kestävä materiaalivaihtoehto.
Suomi on nousemassa hyödyntämisen kärkijoukkoon parin vuoden sisällä. Tähän asti Suomi on ollut Euroopassa muovijätteiden hyödyntämisen keskikastia.
Luonnonvaroja säästävä ja kaikkiin muotoihin taipuva muovi aletaan jo yleisemminkin hyväksyä 21. vuosisadan parhaaksi materiaalivalinnaksi.
Norjan ympäristövirasto SFT raportoi elinkaaritutkimuksensa päätteeksi 3.9.2008, että muovikassi on hyvin pieni ympäristökuormittaja. Se on niin vähämerkityksellinen, etteivät tutkittavaksi ehdotetut kassirajoitukset ole viraston mukaan perusteltuja. Norjalaisten kuluttamista muovikasseista 80% käytetään roskapusseina eikä roskaantuminen ole muovikassin ongelma Norjassa. Norjan ympäristövirasto SFT:n mukaan ympäristövaikutusten osalta muovikassi on parempi valinta kuin paperinen.
Mistä on tulevien sukupolvien hyvinvointi rakennettu? Muoviala on kiinnostunut kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta. Siinä tarkoituksessa järjestetään sarjassaan toinen nuorten kansainvälinen kirjoituskilpailu. Kilpailuun on ilmoittautunut paljon osallistujia kaikkialta maailmasta.