Muovi on ympäristötehokas pakkausmateriaali

Muovilla on tärkeä tehtävä pakkausten keventämisessä ja elintarvikkeiden hävikin pienentämisessä. Hyvä pakkaus suojaa tuotetta sen koko elinkaaren ajan. Suuri osa pakkauksista käytetään uudelleen, osasta valmistetaan uusioraaka-ainetta ja osa voidaan hyödyntää energiana. Kaatopaikalle muovia ei mene 1.1.2016 jälkeen.

Muovi on ympäristötehokas pakkausmateriaali© Pramia Plastic Oy

Kiristekalvosta raaka-ainetta suomalaisille muoviyrityksille

Yritysesimerkki: Lassila & Tikanoja Oyj

Lassila & Tikanoja Oyj:n tulosyksikkö Muoviportti kierrättää mm. pakkaamiseen käytettyä kiristekalvoa eli PE-LLD:tä sekä teollisuuden kuljetuslaatikoita. Suurin osa uusiointiin tulevasta muovista on kuitenkin muoviteollisuuden tuotantorejektiä. Lajikirjo on suurta, myynnissä on yli 130 teknisesti erilaista muovia. Uusiomateriaali hyödynnetään pääosin suomalaisissa muoviteollisuusyrityksissä, noin neljännes menee vientiin.

- Materiaalikierrätyksen rakentamisessa tärkeintä on syntypaikkalajittelu ja edullisen logistiikan mahdollistaminen sekä materiaalivirran jatkuvuus ja tasalaatuisuus. Koko ketju on saatava mukaan ja ihmisten asenteet kohdalleen. Kierrätyspisteisiin tulee jatkuvasti tavaraa, joka ei sinne kuulu. Pahimmillaan huolimattomuuttaan tai välinpitämättömyyttään roskia tai muuta asiaankuulumatonta kierrätykseen laittava ihminen pilaa koko kierrätyserän, sanoo L&T Muoviportin Merikarvian yksikön päällikkö Mika Tuomisaari

Muoviportilla on kapasiteettia huolehtia suuremmistakin kerätyistä jätemääristä, kunhan sopivaa tavaraa oikein lajiteltuna on vain tarjolla. 

- Panimoiden omistamalla Palpa Oy:llä on hyvä ja toimiva tapa erilliskerätä riittävästi tasalaatuisia muovipakkauksia PET-pullojen muodossa. Mutta jos lähdetään vastaavasti keräämään esimerkiksi tyhjiä huuhteluainepulloja, erilliskeräyksen organisoinnin kuluille ei tahdo löytyä maksajaa. Vastaavat ongelmat ovat edessä myös maatalouden käyttämiä muoveja kerättäessä, Mika Tuomisaari lisää.