Muovi on ympäristötehokas pakkausmateriaali

Muovilla on tärkeä tehtävä pakkausten keventämisessä ja elintarvikkeiden hävikin pienentämisessä. Hyvä pakkaus suojaa tuotetta sen koko elinkaaren ajan. Suuri osa pakkauksista käytetään uudelleen, osasta valmistetaan uusioraaka-ainetta ja osa voidaan hyödyntää energiana. Kaatopaikalle muovia ei mene 1.1.2016 jälkeen.

Muovi on ympäristötehokas pakkausmateriaali© Pramia Plastic Oy

Kuluttajapakkausten uusi elämä sahapukkina

Yritysesimerkki: Fortumin muovikierrätys

Fortumin kierrätys- ja jäteratkaisut -yksikkö (aik.Muovix Oy ja Ekokem Oy Ab) kierrättää kaupan ja teollisuuden pakkauksia sekä teollisuuden muovihylkyä.

- Muovipakkauksista valmistetaan sekä iskunkestäviä profiileja että uusioraaka-ainetta. Suuressa osassa tuotteita myös värit ja täyteaineet ovat kierrätettyä, kertoo Fortumin muovijalostamon tehdaspäällikkö Mikko Koivuniemi.

Uusiomuoviprofiilit sopivat hyvin erilaisiin rakennuskohteisiin kuten aidoiksi, eläinaitauksiin, maanvaraisiin rakenteisiin ja ulkokalusteisiin. Lahoamattomat profiilit kestävät iskuja, pakkasta, vettä, valoa ja kosteutta. Profiilit ovat läpivärjättyjä, joten niitä ei tarvitse maalata. Sahaaminen, poraaminen ja naulaaminen käyvät normaaleilla puuntyöstövälineillä. Profiilien käyttöikä on yli viisikymmentä vuotta.

Osasta pakkauksia valmistetaan uusioraaka-aineita, joita voidaan hyödyntää erilaisten tuotteiden valmistuksessa.  

Fortumin kierrätys- ja jäteratkaisut -yksikkö on hyödyntänyt kaikki piloteissa kerätyt kuluttajapakkaukset materiaalina. Kuluttajapakkauksia on käytetty mm. kokoon taittuvassa Motti-sahapukissa.  

- Olemme tehneet koko ajan kovasti töitä sen eteen, että Suomeen saadaan kuluttajien muovipakkausten laitosmainen keräily ja käsittely, Mikko Koivuniemi sanoo. 

Fortumin kierrätys- ja jäteratkaisut -yksikkö voi hyödyntää myös lajittelematonta ja likaista muovia. Kaikki Kynttilätien muovitehtaalle tuleva materiaali menee sataprosenttisesti materiaalikierrätykseen. 

Profiilit ovat väriltään tummia, koska raaka-aineena käytetään sekaväristä jätemuovia. Valmiiden profiilien värit ovat harmaa, tumman vihreä, ruskea tai musta. Tuotteisiin lisätään aina UV-suoja-aine.

Aikaisemmin mm. Muovix Oy nimellä toiminut yritys on huhtikuussa 2017 osa Fortumia. Fortumin muovijalostamolla käsitellään myös 1.1.2016 alkaneen kuluttajakeräyksen muovipakkaukset.

Ekokem Motti Ekokem Tolpat


Kuvat © Fortum (aik. Ekokem)