Toukokuun 2019 Long Live Plastics -seminaarissa asiantuntijat ja pakkaajat kokoontuivat jakamaan uusinta tietoa myös kierrätyskelpoisesta pakkaussuunnitelusta.
Maailma muuttuu ja muovi sen mukana
Muovipakkauksille ja muoville yleensä kohdistuu kovia paineita uudistua sekä raaka-ainepohjan osalta että kiertotalous- ja ilmastonvaikutuksen suhteen.
EUn muovistrategia edellyttää, että vuonna 2030 kaikki muovipakkaukset on valmistettu kierrätettäväksi tai uudelleen käytettäväksi. Ns. SUP -direktiivi (Single Use Plastics) tuo uusia vaatimuksia muovipakkauksille ja muovituotteille. Esimerkkinä pakkaussuunnitteluun liittyvästä pakollinen korkin kiinnittäminen muovipulloon. Joitakin muovituotteita on kieltolistalla ja joitakin vähennyslistalla.
Suomen Muovitiekartta. Lisää myös EUn muovistrategista.
Toukokokuun Long Live Plastics -seminaarin esitysaineistoja voi käyttää ja lainata lähde mainiten.
Mediassa annettua mielikuvaa mustista pakkauksista on syytä tarkentaa:
Kova PP muovi (3D) on kysytty ja toimiva kierrätysmuovi. PP kalvolle (2D) ei ole tällä hetkellä markkinoita, joten Fortumin laitoksella ei tällä hetkellä lajitella tätä laatua uusiomuovin valmistukseen. Tilanne on sama muuallakin Euroopassa.
PP kalvon kirkkaus, joka tärkeä syy sen käyttöön, katoaa uusiointiprosessissa. Tilalle suositellaan LDPE kalvoja, joilla on hyvä kysyntä uusiomateriaalina.
Suomessa ja muualla haetaan käyttökohteita PP ja PP/PE kalvoille.
PP kovassa pakkauksessa pitäisi suosia PP-pohjaista tarraa, koska se helpottaa pakkauksen tunnistusta NIR-prosessissa – esim. paperitarra voi estää muovin tunnistuksen ja viedä pakkauksen rejektiryhmään.
Käytössä suositellaan pesussa irtoavaa tarraa, koska siitä saadaan näin paremmin liima irti. Molemmat menevät PP-kierrätykseen. Vesiliukoinen painatus on parempi kuin liuotinpohjainen.
Kyllä, polyolefiinipohjaisia kannattaa suosia. P-pohjainen olisi paras. Jos kappale on riittävän kolmiulotteinen, niin se menee kovien pakkausten tunnistukseen.
Lajittelun jälkeen PP menee murskauksen jälkeen pesuun. Jos lisäaineita on niin paljon, että PPn ominaisuuspaino muuttuu yli 1 gr/m3 (normaalisti 0,92/m3) se ei kellu muun PPn kanssa ja putoaa pesualtaan pohjaan ja menee rejektin kautta energiaksi.
Lisäaineistettu PP heikentää muuten 100 %:sta PP:stä koostuvaa uusiogranulaattia
Ennen kierrätystä pakkauksen täytyy olla kerättävissä, eli maassa pitää olla toimiva keräysjärjestelmä juuri tälle pakkaukselle. Esim. Belgiassa ja Ranskassa on kerätty vain kovia pakkauksia – tämä on muuttumassa uuden EU lainsäädännön mukaan.
Lajitteluteknologia, joka perustuu NIR-laitteistoon, on yleinen Euroopassa. Päätös mitä muoveja lajitellaan riippuu syntyvistä määristä ja uusiomuovin kysynnästä markkinoilla. Jos kukaan ei ole kiinnostunut tietystä uusiomuovista, niin sitä ei kannata lajitella erikseen.
Ruotsissa ja Norjassa on samanlainen keräys ja kierrätys kuin Suomessa. Kierrätysoppaamme tiedot täsmäävät hyvin näiden maiden vastaavien kanssa.
Lisätietoa kierrätyksestä Euroopassa:
http://www.packaging4recycling.eu/ (tulossa)
http://cyclos-htp.de/en/home/r-and-a-catalogue/
http://recyclass.eu/