Muovi on ympäristötehokas pakkausmateriaali

Muovilla on tärkeä tehtävä pakkausten keventämisessä ja elintarvikkeiden hävikin pienentämisessä. Hyvä pakkaus suojaa tuotetta sen koko elinkaaren ajan. Suuri osa pakkauksista käytetään uudelleen, osasta valmistetaan uusioraaka-ainetta ja osa voidaan hyödyntää energiana. Kaatopaikalle muovia ei mene 1.1.2016 jälkeen.

Muovi on ympäristötehokas pakkausmateriaali© Pramia Plastic Oy

Muovipakkaukset maatalous- ja puutarhatuotannossa

Valtaosa maatalous- ja puutarhatuotannossa hankittavista tuotantopanoksista on pakattu muoviin. Siksi on hyvä tietää, miten erilaisia muovipakkauksia ja -tuotteita voidaan parhaiten kierrättää tai muuten hyödyntää.

Pakkausten tuottajavastuun piiriin kuuluvat sekä maataloustuotannon omiin ostoihin liittyvät pakkaukset että kuluttajille tai muille yrityksille myytävien tuotteiden kuljetus- ja myyntipakkaukset. Tavallisia pakkauksia ovat mm.  erilaiset kääreet, lannoitesäkit, taimien alustat, istutusruukut ja laaja valikoima erilaisia muovisia myyntipakkauksia.

Muut muovit kuin pakkaukset eivät kuulu tuottajavastuun piiriin. Esimerkiksi paali- tai aumakalvot eivät ole pakkauksia; muita muovituotteita ovat erilaiset harsot, muovikankaat, putket ja letkut.

Muovipakkausten kierrätyksessä voi käyttää kierrätystoimijoita tai hyödyntää Suomen Uusiomuovin vastaanottoterminaaleja.

Esimerkiksi 4H on jo monta vuotta toiminut lannoitesäkkien keräyksen järjestäjänä. https://4h.fi/4h-jarjestona-2/osallistu-ymparistotekoon/lannoitesakkikerays-viljelijoille/

MTK:n markkinapaikka www.kiertoasuomesta.fi/fi/muovit-kiertoon sivusto tarjoaa keräystä sekä pakkauksille että muille muoveille.

Muita vastaanottopaikkoja ovat kierrättäjät ja jätehuoltoyritykset:
Kysy aina lajittelu- ja toimitusohjeet suoraan yrityksistä ennen toimitusta.

L&T Muoviportti Merikarvialla https://tietopankki.lt.fi/muovimuuvi

Kesrec Oy Kuortaneella  www.kesrec.fi

Suomen Käyttömuovi Oy http://www.kayttomuovi.fi/

Envor Oy Forssa www.envor.fi 

Suomen Paalauskeskus Vantaalla ja Tampereella www.supak.fi

Suomen Uusiomuovi Oy:n yritysterminaalit vastaanottavat puhtaita muovipakkauksia. Lähimmän terminaalin löydät täältä: www.uusiomuovi.fi/kartta

  Tässä vielä ohjeet suursäkkikeräykseen:
➡️ Terminaaliin tulee olla yhteydessä ennen toimitusta
➡️ Sisäsäkit irrotettava suursäkeistä, säkit lajitellaan muovilajittain
➡️ Säkkien tulee olla puhtaita ja kuivia (vähäinen vesi tai jää ei haittaa)

Säkkien ja muiden pakkausten kierrätyksestä voitte olla yhteydessä kierrätysvalmentaja Katja Laitiseen (puh. 050 407 3959).

 AIV-pakkausten kierrätys

Huuhtele palautettavat astiat huolellisesti kahteen kertaan vedellä ja varmista että ne ovat kuivia palautushetkellä. Jätä korkit auki. Poista etiketit mahdollisuuksien mukaan tai yliviivaa vaarallisten aineiden merkinnät. Huomioi, etteivät kierrätysterminaalit voi ottaa vastaan nestettä sisältäviä pakkauksia työturvallisuuden vuoksi.

Lue lisää valmistajan sivuilta.


         

Puutarhat Ja Tilat

Kuvissa Ecolanin tyhjä lannoitesäkki ja sisäsäkki, jotka tulee lajitella erikseen.

Ecolan Tyhja Sakki Ecolan Sakki Muovinen Sisasakki

AIV-pakkaukset:

Kierrätysjärjestelmä koskee 30 litran kanistereita, 200 litran tynnyreitä ja IBC-kontteja.

Aiv Pakkaukset Ryhma 002 Aiv Pelto

©  Eastman