Muovi on ympäristötehokas pakkausmateriaali

Muovilla on tärkeä tehtävä pakkausten keventämisessä ja elintarvikkeiden hävikin pienentämisessä. Hyvä pakkaus suojaa tuotetta sen koko elinkaaren ajan. Suuri osa pakkauksista käytetään uudelleen, osasta valmistetaan uusioraaka-ainetta ja osa voidaan hyödyntää energiana. Kaatopaikalle muovia ei mene 1.1.2016 jälkeen.

Muovi on ympäristötehokas pakkausmateriaali© Pramia Plastic Oy

Muovien materiaalimerkit

Nämä merkit ovat yleisesti sovittu tapa merkitä mistä muovista tuote on valmistettu. Merkintä ei ole pakollinen.

Kulutajien muovipakkaukset voi laittaa keräysastiaan. Muovien materiaalimerkkejä ei tarvitse etsiä muovipakkauksista.

Muovin materiaalimerkki ei ole 100 %:sen varma tae siitä, että keräykseen jätetty kuluttajamuovipakkaus menee kierrätykseen. Keräykseen jätetty muovipakkaus menee kuitenkin aina hyötykäyttöön. Esimerkiksi liian likaiset pakkaukset poistetaan virrasta.

Materiaalimerkki 07 kuuluu muille kuin kuudelle yleisimmälle muoville, esimerkki 07 PC (polykarbonaatti) tai useamman muovin yhdistelmämateriaalille, esimerkki 07 PE/PP, jota käytetään mm. kalvossa, jossa on sekä polyeteeni- (PE) että polypropeeni- (PP) kerroksia. 

Painokelpoiset versiot merkeistä löytyvät  täältä

2019 03 07 Materiaalimerkit Ja Esimerkkeja

Rypistystesti

Metallia vai muovia pakkauksessa? Merkki 41?  Aina pakkauksesta ei käy ilmi kumpaa materiaalia pakkaus on.  ”Rypistystesti” voi auttaa ratkaisemaan mihin keräysastiaan pakkaus kuuluu. Purista pakkaus nyrkissäsi: jos pakkaus ei palaudu rypistyksen jälkeen, se on todennäköisesti metallia. Jos se palautuu muotoonsa, se on todennäköisesti muovia. Epäselvässä tapauksessa pakkaus on parempi laittaa sekajätteeseen.

Markkinoilla on myös pakkauksia, jotka ovat sekä muovia että kartonkia. Kartonki tai paperipakkaukset, joissa on muovi-ikkuna, ovat yleensä kartonkipakkauksia. 

Muovipakkaukset, joissa on myös muita materiaaleja kuin muovia eivät yleensä sovi uusiokäyttöön ja päätyvät toistaiseksi energiahyödyntämiseen.  

20190626 Materialmarken